Home

 

Visueel leren
Hoe werkt Inspiration?
Voorbeelden en toepassingen
Systeemeisen
Gebruikers ervaringen
Inspiration en het digitale bord
Beginnerslessen
Cursus Inspiration
Vragen
Nieuwsbrieven
Prijs / mogelijkheden
Gratis 30 dagen versie
Bestellen

 

Overige Inspiration producten
Inspiration voor bedrijven en instellingen
Links
Contact

 

Certified

 


Hoe werkt Inspiration?

Inspiration is een computerprogramma waar vrijwel iedereen zo mee aan de slag kan. Het programma heeft een duidelijke en heldere menustructuur, waarbij gebruiksgemak voorop staat.

Mocht u echter toch nog wat extra beginnerslessen willen hebben, klik dan hier.

Op deze pagina worden enkele nuttige en vindingrijke mogelijkheden genoemd.

Inspiration

Het programma komt uit Amerika, dus de voertaal is Engels. Dit levert in de praktijk echter geen enkel probleem op (ook niet bij jonge kinderen) aangezien de menubalk duidelijk en overzichtelijk is.
Main Idea
Als het programma is opgestart, wordt altijd begonnen met een 'schone lei'. In het midden van het scherm kan direct het 'Main Idea' getypt worden.

In het menu zijn vele mogelijkheden om het programma te bedienen en naar de hand van de gebruiker te zetten. Enkele interessante mogelijkheden op een rij:

Handige menu's

Werkbalk

In de bovenste grafische menubalk zijn de meest gebruikte functies bijeengebracht. Binnen een paar minuten begrijpt de gebruiker waar de knoppen voor zijn.

Eén van de handige knoppen is 'RapidFire'. Met deze knop ingedrukt, kunnen ideeën en gedachten achter elkaar worden ingetypt. Na elke 'Enter' wordt het diagram automatisch uitgebreid met de laatst ingevoerde woorden.

Een andere, belangrijke knop is 'Outline'. Een grafisch vormgegeven diagram wordt hiermee vertaald in een uitgeschreven lijst waarin duidelijk wordt wat de hoofdzaken zijn en welke subonderwerpen daarbij horen. In de Outline (rechts) worden de uitsplitsingen in het diagram (links) weergegeven als subtermen.

OutlineOutline

Van Diagram naar OUTLINE

Met de onderste grafische menubalk heeft de gebruiker direct controle over lettertype en kleuren. Er is ook een kleine tekenfunctie aanwezig om andere vormen dan de standaard vorm te maken in het diagram.

Grafische menubalk

In Inspiration is echter nog veel meer mogelijk:

Open template...
Open TemplateIn Inspiration® zijn vele sjablonen opgenomen. De sjablonen zijn kant en klare diagrammen die aangepast en ingevuld kunnen worden door de gebruiker.

De sjablonen bestrijken allerlei vakgebieden, zoals Engels (gemakkelijk aan te passen aan het vak Nederlands), wetenschap en planning. Ook vele voorbeelden om georganiseerd te leren denken (Thinking Skills) zijn beschikbaar.

Met de Template Wizard die verderop in het menu onder 'Utility' te vinden is, is het eenvoudig om zelf templates (sjablonen) te maken.

Transfer to wordprocessor
TransferOp allerlei eenvoudige manieren is het gemaakte werk, het diagram mét afbeeldingen en tekst, over te brengen naar andere programma’s buiten Inspiration® (exporteren).
Dit kan bijvoorbeeld als een document naar Microsoft Word, als afbeelding (GIF, JPG, BMP of WMV), als webpagina (HTML) of als PowerPoint presentatie.

Handheld
HandheldBehalve Inspiration® voor Windows® en Apple Macintosh® OS is er ook Inspiration® voor de Handheld Palm OS®.
Werk dat is gemaakt op een Handheld kan naar de PC gebracht worden en werk kan ook van de PC naar de Handheld worden geexporteerd.

Fill Colour
Fill colourWerkelijk het hele uiterlijk van het gemaakte werk is aan te passen aan de smaak van de gebruiker. Het is handig om met kleuren zaken te benadrukken of te groeperen om de relaties tussen ingevoerde woorden of zinnen duidelijk te maken.

Hyperlink-Insert
Op iedere gewenste plek in het diagram kan een hyperlink naar het Internet worden opgenomen. Met een klik op de hyperlink wordt de betreffende webpagina geopend in een Internet-browser.

Sound-Record
Een heel aardige mogelijkheid is dat er een geluidsopname gemaakt kan worden. Deze opname wordt toegevoegd aan een deel van het diagram. Op deze wijze kan er bijvoorbeeld gesproken commentaar toegevoegd worden aan een ingevoerde term.